Najčešća pitanja

Da li je izbeljivanje zuba bezbedna procedura?

Američko udruženje stomatologa smatra da su lasersko, potom profesionalno izbeljivanje zuba uz pomoć UV lampe, ali isto tako i kućno, praćeni stručnim savetima i preporukama doktora koji primenjuju proverene preparate, sasvim bezbedni ukoliko se izvode u kratkom vremenskom intervalu i uz strogo praćenje procedure od strane eksperta.

Zašto se javlja prebojenost zuba?

Postoje unutrašnji i spoljašnji faktori koji utiču na prebojenost zuba. Što se tiče spoljašnjih, najčešće se to odnosi na određene navike poput konzumacije kafe, čaja, obojenih sokova, crnog vina, kao i upotrebe nikotina. Kada je reč o unutrašnjim faktorima, ne treba zanemariti genetiku, korišćenje antibiotika na bazi tetraciklina, starenje i gubitak vitaliteta zuba.

Zašto preporučujete lasersko izbeljivanje zuba?

Radi se o jednostavnoj i sigurnoj proceduri koja je posebno pogodna za osobe sa pojačanom osetljivošću zuba. Pre samog postupka, potrebno je obaviti pregled i izvršiti poliranje zuba uz peskiranje zuba kako bi se uklonio kamenac. Sluzokoža se obavezno mora zaštiti zbog upotrebe gela na bazi vodonik-peroksida. Snop laserskog svetla potencira otpuštanje kiseonika iz gela koji razbija molekule pigmenta u zubu pri čemu njegova struktura ostaje nepromenjena.

Koliko traju efekti laserskog izbeljivanja zuba?

Efekti izbeljivanja zuba direktno zavise od kvaliteta zuba i njihove prirodne pigmentacije. Ako se posle tretmana izbeljivanja pridržavate saveta stručnjaka u vezi sa životnim navikama, rezultati će svakako biti dugotrajniji.

Šta se postiže izbeljivanjem zuba?

Bilo da se radi o profesionalnom, laserskom ili kućnom izbeljivanju zuba, postiže se diskoloracija sa površine zuba, a sama boja je svetlija za nekoliko nijansi. Za izbeljivanje zuba koriste se izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima uz obaveznu zaštitu mekih tkiva. Kod kućnog izbeljivanja koje se primenjuje upotrebom specijalnih folija, koriste se gelovi niskih koncentracija na bazi karbamid-peroksida i mogu se upotrebljavati nekoliko sati u početku kako bi se sprečila osetljivost zuba. Potom se postepeno može povećavati broj sati s tim da je 7 do 10 dana u kontinuitetu sasvim dovoljno da se zubi izbele za 2 do 4 nijanse. Često se kućno izbeljivanje koristi kao nastavak laserskog ili profesionalnog radi dobijanja i očuvanja najboljih efekata.

U čemu se ogleda prednost laserskog izbeljivanja zuba?

Važno je istaći da je reč o tretmanu koji traje pola sata i naročito je namenjen osobama kod kojih postoji izražena osetljivost zuba. Rezultati procedure su vidljivi odmah, a zubi su svetliji za 4 do 6 nijansi. Preporuka nakon tretmana je izbegavanje vrelih i hladnih napitaka zbog moguće pojave trnaca u narednih 48h . Poželjno je izbegavati kafu, crno vino, čajeve, cveklu, šargarepu, kao i citrusno voće zbog njegove kiselosti koja može produžiti osetljivost zuba posle intervencije.

Kako izgleda izbeljivanje zuba uz UV lampu?

Izbeljivanje uz UV lampu zasniva se na primeni vodonik-peroksida u gelu koji se nanosi na zube sa specijalnom UV lampom koja ne zagreva i ne oštećuje zube, već ubrzava sam proces beljenja zuba budući da sadrži fluor koji je veoma koristan za zube. Ovaj pristup se zove profesionalno (ordinacijsko) izbeljivanje zuba i takođe se može kombinovati sa kućnim.

U kojim slučajevima se ostvaruju najbolji rezultati?

Kod osoba kod kojih postoji žućkasta prebojenost zuba postižu se daleko bolji efekti nego kod sivkastih i modrih.

UVEK DOSTUPNI ZA
SVA VAŠA PITANJA

Ako imate pitanje ili vam je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili online obrasca, a naš tim će vam sa zadovoljstvom odgovoriti u što kraćem roku.

KONTAKT PODACI

E-mail: info@estera.rs
Mobilni: +381 66 378 372
Mobilni: +381 66 EST ERA

Ili popunite online kontakt formu

Kontakt forma
Da li znate šta je za “Esteru” najveći uspeh? Vaš osmeh!

Radno vreme

Od ponedeljka do petka
12:00 – 20:00

Lokacija

ESTERA
Bokeljska 7 – Sprat 2, stan 4,
Beograd-Vračar

Lokacija na Google mapi