Stomatološka protetika


U situacijama kada postoji takozvani spušten zagrižaj, izrazita nepravilnost u položaju zuba ili njihova prebojenost, protetika može biti odličan izbor pri rešavanju navedenih problema.  Da bi osmeh bio lep i skladan, aktuelni trendovi u stomatologiji daju  prednost bezmetalnim krunicama koje potpuno imitiraju izgled, boju i transparentnost prirodnih zuba. Izrađuju se od cirkonijuma i oblažu keramikom izuzetnog kvaliteta. Bezmetalne krunice naš organizam dobro prihvata pošto se radi o bezbednom materijalu koji karakterišu čvrstina i stabilnost, a to što propušta svetlost, dodatno zube čini mlečnobelim, prirodnim, glatkim i blistavim. Upotreba interdentalnih četkica je obavezna kako bi se desni redovno održavale zdravim i čistim, a dugotrajnost nadoknada bila zagarantovana.

Bezmetalne krunice, Metalokeramičke krunice, Keramičke krunice
Da li ste čuli za vinire, fasete ili zubne ljuskice koje svojim izgledom i  otpornošću  veoma podsećaju na  zubnu gleđ? Upravo iz tog razloga  estetski su najprihvatljivije jer se njima ostvaruje prirodan izgled zuba. Naš stomatolog  će proceniti da li ste pravi kandidat za ovu proceduru koja podrazumeva minimalno brušenje zuba i lepljenje kompozita ili keramike na prednju stranu zubne gleđi što sprečava potencijalne iritacije i povlačenje desni. Prednost ove metode  ogleda se u tome što fasete teško menjaju boju pod uticajem obojene hrane ili duvana. Postoje kompozitne i keramičke zubne fasete koje su trajnije, mada se i vek kompozitnih može produžiti temeljnim pranjem zuba. Ukoliko imate razmak između zuba, prebojenost usled upotrebe antibiotika na bazi tetraciklina ili bele tragove koji su uzrokovani disbalansom minerala zubne gleđi, keramičke fasete su preporuka stručnjaka. Svakako ih treba izbegavati ukoliko je zub potamneo nakon endodontskog tretiranja zato što će se u tom slučaju neminovno pojaviti tamni odsjaj koji može narušiti estetiku vilice.

Metalokeramičke krunice imaju metalnu osnovu koja može biti napravljena od legure kobalta, nikla, zlata ili titanijuma. Ova baza prekriva se keramikom čime se obezbeđuje prirodan izgled. Dok metal pruža određenu čvrstinu,  keramika čini da zubi izgledaju što je moguće prirodnije. Kod osoba sa bruksizmom (škrgutanje zubima) ovaj vid nadoknade pokazao se kao idealno rešenje. Posebno se preporučuje kod estetske rehabilitacije zuba u bočnoj regiji vilice koja je u velikoj meri opterećena žvakanjem hrane. Priveremene krunice omogućavaju da nastavite sa svojim privatnim i poslovnim aktivnostima, a izrađuju se od kompozitnih materijala i predstavljaju svojevrsnu pripremu za fiksnu nadoknadu za koju ste se opredelili u razgovoru sa našim doktorima.

Bezmetalne krunice, Metalokeramičke krunice, Keramičke krunice

Ukoliko nedostaje jedan ili više zuba, parcijalna proteza je odlična opcija. Radi se o nadoknadama koje su fiksirane za prirodne zube i neophodno ih je pravilno održavati i redovno skidati. Bitno je da je funkcija jedenja i govora potpuno očuvana i da ne postoje nikakve smetnje. Parcijalna proteza naleže na viličnu kost i kukicama se pridržava za ostale zube. Ukoliko se ne može postaviti most, ova varijanta se pokazala kao proverena  u praksi. Neželjena pojava jeste povlačenje desni usled pritiska kukica što može dovesti do parodontopatije.

Ako u vilicama nema nijednog zuba, totalna proteza je savet stomatologa. Pokriva obe vilice i postavlja se preko desni, odnosno preko vilične kosti. Pri tom, možete normalno jesti i govoriti i kada se estetski i funkcionalno izradi, retko ko može posumnjati da nosite totalnu protezu. Potrebno je izvesno vreme da se naviknete na prisustvo proteze u usnoj duplji i odmarati zubno tkivo u toku noći tako što ćete protezu odložiti u posebnu tečnost. Nije retka pojava pojačane salivacije i neprijatnog žuljanja, stoga  poseta doktoru u početku je neophodna kako bi se izvelo eventualno brušenje.

Protetske nadoknade mogu da traju prilično dugo. Bitno  je istaći važnost redovne šestomesečne kontrole na kojoj se prati stanje zuba, desni, kosti, a po potrebi se rade i rendgenski snimci. Pravilnim održavanjem higijene zuba, korišćenjem zubnog konca i interdentalnih četkica maksimalno se produžava vek protetskih nadoknada, kao i samih zuba. Kod proteza se prati njihova stabilnost, odnos prema preostalim zubima, zbog čega se povremeno rade korekcije  i podlaganje proteza.

Cenovnik tretmana Pogledajte cene naših tretmana Pozovite nas Zakažite svoj tretman

UVEK DOSTUPNI ZA
SVA VAŠA PITANJA

Ako imate pitanje ili vam je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili online obrasca, a naš tim će vam sa zadovoljstvom odgovoriti u što kraćem roku.

KONTAKT PODACI

E-mail: info@estera.rs
Mobilni: +381 66 378 372
Mobilni: +381 66 EST ERA

Ili popunite online kontakt formu

Kontakt forma
Da li znate šta je za “Esteru” najveći uspeh? Vaš osmeh!

Radno vreme

Od ponedeljka do petka
12:00 – 20:00

Lokacija

ESTERA
Bokeljska 7 – Sprat 2, stan 4,
Beograd-Vračar

Lokacija na Google mapi