Foto: Vesna Lavrnja

Susret sa ogledalom ne mora biti stresan

Priznajem, za ovih 40 i kusur godina samo dva puta sam bila kod kozmetičara na tretmanu lica, i oba puta samo zato što sam ih dobila na poklon. A onda sam probala hemijski piling i čudo se dogodilo. Volela sam život, ali ne baš i svoje lice. Borila se sa stresom u duši, a pravila stres koži. Dok sam uživala u sunčanim danima, stavljala tonu šminke da bih bila „lepša“, zaboravljala ili nisam imala nerava da se “mackam“, ono je patilo. Nisam ja očajna, ne… Samo bih nešto da uradim, da nadoknadim propušteno. Svakoga jutra sretnem se sa depigmentacijom na obrazima od onog dana kad sam umesto ispod, zaspala na plaži pored suncobrana, suvom kožom posledicom dana kada mi se morska voda sušila na licu, žurbom zbog koje bih zaboravila na zaštitni faktor… a o sivkastom tenu posle besanih noći u zadimljenim prostorijama, u mladosti, da ne pričam. I tako, da ne davim, saznam da za tri dana treba da se vidim sa ljudima od kojih ne želim da čujem da mi se na licu vidi umor, nebriga, godine. Saznam od drugarice za Centar „Estera“ i za nešto što se zove hemijski piling. Znam šta je to, koža se preporodi ali posle sedam dana, do tada se ljušti, peruta, ima crvenila. Ma ne, kaže mi ona, sutradan si kao nova. I tako ih pozovem, kažem da mi je frka, oni srećom imaju slobodan termin sutradan. Koliko to traje, pitam? Kažu tretman do pola sata, ali odvojite ceo sat.

Foto: Predrag Todorović, www.diptych.rs

I tako odem u Šumatovačku 111 na Vračaru. Kao i na vratima svakog mesta gde rade doktori, nije mi baš svejedno, sve do trenutka dok mi nisu otvorili vrata, dočekali smirenošću i osmehom. Dr Nenad Stanković je opušten čovek, deluje sigurno i antistresno.Gleda me, i pre nego što sam išta rekla, zna šta mi se dešava sa svakom porom na licu. Pričamo o hemijskom pilingu. Objašnjava da onaj dubinski jeste najbolji, da se posle njega koža ljušti i pokazuje izvanredne rezultate. I da postoje još dve vrste, srednji, i ovaj koji meni preporučuje. Posle njega nema vizuelno nezgodnih promena i odličan je za sve nas koji ne možemo sedam dana da budemo izolovani od sveta, posebno zbog posla. Kao i da je hladnije doba godine idealno za hemijski piling, jer nema toliko UV zraka koji nisu dobri za kožu nešto osetljiviju posle pilinga. Detaljno me upućuje u tok tretmana, objašnjava šta mogu da očekujem, napominje da se pun efekat postiže ako se tretman ponovi još par puta. Upoznaje se sa mojim načinom života, zdravstvenim stanjem. I tako me odjednom zainteresovao da učinim nešto za sebe, ne samo sad, nego i neki drugi put! Strpljivo odgovara na moje dileme. Ono što mi je bitno, vidim da je reč o čoveku koji se neprekidno trudi da novim saznanjima, opremom, metodama, poboljšava rezultate, skraćuje vreme oporavka pacijenata i štedi nam vreme, ali i živce. Ulazimo u prijatnu prostoriju, namenjenu tretmanima i intervencijama. Ležem na udoban namenski ležaj. Sve ide lagano, dr Stanković objašnjava šta će se dalje dešavati. Smejem se. Red šale, red posla. „Sad vam stavljam to i to, zbog toga i toga, i osetićete …“. Ukratko, redom sam osećala slabo peckanje, pa toplotu, pa peckanje i na kraju hlađenje. Trenutak kad je stavio masku na moje lice uveo me je u opuštajućih 15 minuta ležanja, da sve ima bolji efekat. Skida mi masku. Sve je bilo lako i jednostavno! Bože, a kakve sam sve priče čula o hemijskom pilingu! Gledam se u ogledalo, kao da na licu imam još sloj nečega ali izgledam, što se kaže, normalno, odnosno, niko neće piljiti u mene na ulici. Namerno se ne zagledam, to ću sutradan.

Foto: Vesna Lavrnja

Dan drugi: Ustajem i po inerciji se onako pospana odmah umivam i – pogledam u ogledalo. Opa! Odavno nisam izgledala naspavano, i delujem sama sebi nekako – sveže. Boja tena je kao da sam stavila najfiniji puder, nema onog jutarnjeg sivila i izgužvanosti. I… ma da li su one flekice po licu nestale? A ova je baš bleđa? Čekaj. Na časnu reč, inače zapisani u mojim genima, podočnjaci su bar upola manji. A mislila sam da se to može rešiti samo hirurškim putem. Jeees! Jedva sam dočekala veče. Ovi što me znaju od ranije malo-malo zadrže pogled na meni. I krenuše pitanja: Jeste li to bili na odmoru, izgledaš tako sveže? Šta koristiš kad ti je lice takvo? Kako tako zračiš? Smejem se. Kažem im da sam bila juče na hemijskom pilingu. Juče? Nemoguće, pa super izgledaš! I kako je bilo, boli li? Ma jok, kažem, najteže mi je palo što do jutros nisam smela da se umivam. A to baš i nije neki ozbiljan problem. E to sam htela. Da kažem hvala svome licu posle godina zanemarivanja. Ne da brišem godine, za sada, ne da menjam fizionomiju, htela sam da izgledam zdravo, sveže, odmorno, da zračim. Da izbrišem fizičko stresiranje lica. A sve to sam dobila polusatnim tretmanom. Ko zna, zna.

Tekst: Željka Zebić