Foto: Marko Todorović

Tridesete godine ženi donose neverovatnu snagu

Sa Anitom Lazić Todorović, ćerkom glumice Snežane Savić i režisera Dragoslava Lazića, razgovarali smo o neverovatnom osećaju koji donose tridesete godine. Svestrana voditeljka i glumica, poslednjih godina okrenula se pedagoškom radu sa mladim talentovanim ljudima koji joj pružaju pozitivnu energiju i užitak stvaralaštva. Kao stručnjak na polju marketinga, PR-a i novinarstva, ličnim primerom potvrđuje vrednosti za koje se zalaže, a to su prvenstveno profesionalnost, kreativnost i originalnost. Kada je reč o nezi i očuvanju lepote, njen stav je jasan – žena treba da voli svoj lik u ogledalu, nikada ne želeći da bude neko drugi, već da samo da sjaj svojoj posebnosti.

U savremenom svetu u kome je fizički izgled u mnogim profesijama prioritet, od moderne žene se očekuje da u svakom momentu izgleda besprekorno. Koliko Vam je bitna spoljašnja lepota?

Danas je lepota postala imperativ. Mediji su dobrim delom odgovorni za to što živimo u vremenu “terora” lepote. Spoljašnja lepota je stavljena na pijadestal vrednosti i od savremene žene se danas očekuje sve: da bude uspešna u svom poslu, dobra supruga, majka, prijatelj – i uvek lepa i negovana. To je veliko opterećenje i nije jednostavno nositi se sa svim obavezama uz osmeh. Verujem da je lepota “dubina površine” i da je ona uvek rezultat sklada – kada je ono kako zračimo i isijavamo samo odraz našeg unutrašnjeg bogatstva. Lepota je delom i stvar genetike. Danas je antiaging toliko napredovala te slobodno možemo reći da je lepota postala i stvar odluke. Jer, sve ono u šta usmeravamo svoju pažnju, raste i razvija se. Ako želite da budete lepi, danas zaista možete da uz pomoć najsavremenijih metoda i tehnika antiaginga, pomognete prirodi i negujete ono što ste dobili rođenjem i genetskim nasleđem. Verujem u prirodnu mudrost i potrebu za harmonijom. Žena ume da odabere istinske stručnjake kojima će sa punim poverenjem prepustiti brigu o svom izrazu i da ima zdrav odnos prema sebi, da voli svoj lik u ogledalu, nikada ne želeći da bude neko drugi, već da samo da sjaj svojoj posebnosti.

U kojoj meri javni posao kojim se bavite oblikuje Vaše anti-age navike?

Paralelno se bavim različitim poslovima. Vodim svoju agenciju za PR i marketing, produkcijsku kuću, uređujem „Aha magazin“ za kreativniji život, predajem u „Lekart“ edukativnom centru koji sam pokrenula sa svojim divnim kolegama i moj radni dan traje dugo. Kada uđete u tridesete, bude trenutaka kada se pogledate u ogledalo i vidite da više ne možete da se oslanjate isključivo na prirodu i genetiku. Nisam od onih žena koje se mnogo ogledaju u ogledalu i uvek sam bila ležerna i opuštena u pogledu nege lica i tela, mogu otvoreno da kažem i previše opuštena (smeh). Tridesete godine donose ženi neverovatnu snagu koja ide sa spoznajom sopstvenih mogućnosti, sazrevanjem, ostvarivanjem potomstva, što je za ženu neizmerno važno jer smatram da žena tek materinstvom postaje zaokružena. Sa druge strane, svaki stres, neprospavana noć, preveliko mentalno ili fizičko opterećenje, ostavljaju trag na licu. Oduvek sam koristila prirodne recepte i tu pre svega mislim na čišćenje lica limunom i vodom, blage prirodne pilinge i maske od gline. Trudim se da imam dovoljna sna i da se hranim zdravo, unosim dovoljno sirove hrane i koštunjavog voća i mislim da su sve to neke osnovne anti-age navike u koje spada i iyengar – terapeutska joga koju svima preporučujem od srca.

Koliko vremena i pažnje posvećujete svakodnevnoj nezi i koji su Vaši nezaobilazni kozmetički rituali?

Redovno čišćenje lica se podrazumeva, a ponekad se počastim i nekom masažom tela. U Estetskom centru „Estera“ otkrila sam lasersku tehnologiju kojom se postiže blistav ten bez ikakvih tragova,  a efekti  zategnutosti kože  su  odmah vidljivi što je za savremenu ženu koja se bavi javnim poslom od izuzetne važnosti. 

Kako se osećate u tridesetim godinama? Šta su vam novog donele, ukoliko biste ih uporedili sa dvadesetim?

Tridesete su divne jer nose “pristajanje na sebe” i ne mogu se porediti sa dvadesetima u kojima je bilo mnogo lutanja, traganja, preispitivanja i prirodne nesigurnosti. Kada uđete u tridesete, stojite čvrsto na svojim nogama, znate svoje limite i mogućnosti, poznajete svoje lice i telo, znate šta vam prija i osećate se superiornije i lepše!

Kada ste sebi najlepši i u kom trenutku Vam je samopouzdanje najverniji saveznik?

Uvek kada se ogledam u očima voljenog.

Koji je Vaš recept za jedinstvenu lepotu i mladolikost?

Tretirajte sebe kao dete. Negujte se i brinite o sebi kao o malom detetu; sa svom nežnošću, pažnjom i ljubaznošu koju biste dali detetu, jer vi to zaslužujete. Volite svoje lice, svoje telo, svoje male nesavršenosti. Naučite da prigrlite sebe i znajte da su godine iluzija, ako radite posao koji volite sa strašću i osluškujete svoje potrebe.

Tekst: Ivana Gavrilović Stanković