Zdrava hrana u službi lepog osmeha

Na dan kada se u svetu obeležava značaj zdrave hrane, koristimo priliku da se dotaknemo teme koja se odnosi na pravilnu ishranu neophodnu za normalno funkcionisanje organizma, ali i izgradnju čvrstih i zdravih zuba.

Još od ranog detinjstva slatkiši, gazirana pića, industrijski sokovi, a kasnije sa godinama alkohol, kafa i cigarete, pominju se kao faktori rizika koji u velikoj meri mogu uticati na kvalitet i izgled zuba. Sa smernicama uz pomoć kojih možemo da očuvamo integritet zuba i sebi zagarantujemo lep i blistav osmeh treba početi od najranijih dana. Pored redovne oralne higijene od posebne važnosti svakako je pravilna i izbalansirana ishrana bogata vitaminima i mineralima. U prvom redu treba istaći namirnice koje sadrže kalcijum i fosfor čija se uloga ogleda u izgradnji tvrdih zubnih tkiva.

Kalcijum i fosfor za jake zube

Da biste imali snažne i stabilne zube, na vašem meniju meso, jaja i mlečni proizvodi treba da budu na svakodnevnom nivou. Od mlečnih proizvoda naročito treba izdvojiti mleko sa velikim prisustvom vitamina D koji učestvuje u jačanju kostiju, utiče na razvoj mozga i osnažuje imuni sistem. Jogurt obiluje vitaminom B12 i probiotskim bakterijama koje su vrlo korisne za varenje. To su dodatni benefiti koji doprinose sveukupnom zdravlju i vitalnosti. Kalcijum koji je osnovni mineral zadužen za formiranje zuba i kostiju, osim u mlečnim proizvodima prisutan je i u kelju, brokoliju, zelju, zelenoj salati, belom pasulju, pomorandžama, smokvama. Fosfor je sastavni deo zuba i kostiju, ali je isto tako bitan za prenos energije između ćelija, normalan rad srca i nervnu aktivnost. Možete ga pronaći u govedini, piletini, ćuretini, ribi i plodovima mora.

Prirodni “ čistači” zuba

Sigurno ste se i sami uverili kako su vam zubi glatki kada pojedete jabuku. Ako ste se pitali zašto imate takav osećaj, treba da znate da ona stimuliše lučenje pljuvačke obezbeđujući prirodno čišćenje zuba. Isto je i sa limunom, pomorandžama, kivijem i jagodama, koji pored visoke koncentracije vitamina C potrebnog za zdrave desni, imaju funkciju mehaničkog čišćenja zuba čime se obezbeđuje i svež dah. Kao prva pomoć za neutralisanje neprijatnog zadaha mogu poslužiti i nana, eukaliptus, korijander i ruzmarin. Ukoliko volite začinjenu hranu, ne štedite sa primenom origana, peršuna i bosiljka budući da obiluju kalcijumom. Vaši zubi će vam biti i te kako zahvalni. Kako postoji veliki izbor namirnica koje su značajne za izgradnju jakih i lepih zuba, uvereni smo da će i naizbirljiviji uspeti da pronađu način da zadovolje svoje čulo ukusa, a pri tom unesu izuzetno hranljive materije važne za oralno, ali i zdravlje u opštem smislu.

Oslonite se na našu stručnu podršku kada je reč o lepoti i zdravlju i zakažite svoj konsultativni pregled. Upoznajte se sa intervencijama koje izvodimo u našoj ordinaciji i dozvolite da budemo vaši saveznici u kreiranju negovanog i zdravog izgleda.

Cenovnik tretmana Pogledajte cene naših tretmana Pozovite nas Zakažite svoj tretman

UVEK DOSTUPNI ZA
SVA VAŠA PITANJA

Ako imate pitanje ili vam je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili online obrasca, a naš tim će vam sa zadovoljstvom odgovoriti u što kraćem roku.

KONTAKT PODACI

E-mail: info@estera.rs
Mobilni: +381 66 378 372
Mobilni: +381 66 EST ERA

Ili popunite online kontakt formu

Kontakt forma
Da li znate šta je za “Esteru” najveći uspeh? Vaš osmeh!

Radno vreme

Od ponedeljka do petka
12:00 – 20:00

Lokacija

ESTERA
Bokeljska 7 – Sprat 2, stan 4,
Beograd-Vračar

Lokacija na Google mapi