Istine i zablude o izbeljivanju zuba

Izbeljivanje zuba oštećuje gleđ

Sve veći broj ljudi iz godine u godinu pronalazi različite načine da poboljša izgled svojih zuba i to je pozitivan trend koji treba pratiti, ali sa izvesnom rezervom i odgovornim pristupom prema sebi i sopstvenom zdravlju. U tome svakako pomažu korisni saveti eksperata u domenu estetske stomatologije koji preporučuju kontrolisano izbeljivanje zuba u ordinaciji pod stručnim nadzorom i sa primenom proverenih preparata. Naime, čak su i specijalne paste za izbeljivanje zuba koje se mogu pronaći u slobodnoj prodaji prilično kisele, pa iako naša pljuvačka ima sposobnost da neutrališe tu kiselost, može doći do oštećenja gleđi, čak i sa manjom koncentracijom vodonik peroksida. Zato je bez ikakve sumnje poseta doktoru, ukoliko želite da budete potpuno sigurni, prvi korak koji treba preduzeti. On će proceniti stanje zuba i mekih tkiva, potom ispolirati gleđ i ukloniti eventualni kamenac, upotrebiti ključ boja kako bi se napravila razlika pre i posle intervencije, zaštititi desni i sve vreme tokom trajanja procedure pratiti promenu boje zuba i njihove osetljivosti. Samo na ovaj način možete biti uvereni da ćete dobiti željenu nijansu zuba, a da se ne naruši integritet zubne gleđi. Tako se ovaj postupak može ponavljati bez ikakvog rizika po vitalnost zuba, po potrebi i uz pridržavanje smernica stomatologa.

Izbeljivanje zuba boli

Još jedan razlog zašto nije poželjno biti “sam svoj doktor” jeste činjenica da ukoliko samostalno izbeljujete zube ili to izvodite kod kozmetičara ili frizera, bez jasnog uvida u stanje usne duplje, posledice mogu biti zaista ozbiljne poput hemijskih opekotina i trajnih ožiljaka. Doktor stomatologije je kompetentan da proceni stanje zuba, uoči neobrađene šupljine, ogoljene korenove, afte, krvarenje desni, karijes i druga oboljenja i u tom slučaju najpre će sanirati sve promene kako bi se pristupilo izbeljivanju zuba. U našoj ordinaciji ovu intervenciju izvodimo medicinskim laserom čiji snop ne dopire do gleđi, tako da pacijenti umesto bola osećaju samo lagano peckanje. U zavisnosti od prirodne boje zuba i tipa diskoloracije, određuje se dinamika i trajanje postupka. Lasersko izbeljivanje zuba za sada nema odgovarajuću alternativu s obzirom na to da se samo jednom posetom zubi mogu izbeleti i do 6 nijansi, bez propratne osetljivosti na hladno i slatko, a uz izbegavanje spanaća, cvekle, šargarepe i obojenih pića, naročito dve nedelje nakon intervencije, postignuti efekti mogu trajati i više godina.

Izbeljivanje zuba je skupo

Ukoliko ste do sada koristili gelove i paste namenjene izbeljivanju zuba u kućnoj radinosti, sigurno ste primetili da je za održavanje određene beline neophodna kontinuirana primena istih i da se na godišnjem nivou iz vašeg budžeta za to izdvoji poprilična svota novca. Neretko se ta suma podudara sa cenom intervencije koja se izvodi u ordinaciji, a garantuje bezbednost, kvalitet i visoke standarde zaštite zuba i zdravlja uopšte. Kada se izvagaju rizici, cena i rezultat, nije teško doneti ispravnu odluku, zar ne?

Cenovnik tretmana Pogledajte cene naših tretmana Pozovite nas Zakažite svoj tretman