Oralno zdravlje kod dece

Verovatno se i vi, kao i drugi roditelji, pitate kada je pravi trenutak da svoje dete prvi put odvedete kod stomatologa. Ako se u obzir uzme ne tako retka pojava poznatija kao “strah od belog mantila”, onda se ta poseta ume odložiti i za kraj perioda “malog deteta”, a to je navršena treća godina života. Do tada se već može javiti karijes, a samim tim i potreba za saniranjem ovog problema.

Da biste izbegli sličnu situaciju, veoma je važno adekvatno i pravovremeno pripremiti svog mališana za prvi susret sa stomatologom kako bi se izgradio odnos poverenja na relaciji pacijent-doktor. Baš zbog toga se u početku ne izvode nikakve intervencije, već se dete upoznaje sa prostorom, okruženjem i ljudima čime se stvara prijatna i vesela atmosfera kojom će se ukloniti potencijalni strah. Kasnije se mogu sprovesti fluorisanje zuba i zalivanje fisura na griznim površinama koje su dve najčešće procedure u okviru preventivno-profilaktičkih mera.

Zašto je fluorisanje zuba važno?

Fluor kao mineral, izuzetno je otporan na bakterije i toksine koji se oslobađaju iz hrane i utiču na demineralizaciju gleđi i dentina. U organizam se može uneti pranjem zuba pastom koja sadrži fluor, fluorisanom vodom za piće ili se primenjuje takozvano ordinacijsko fluorisanje. Reč je o potpuno bezbolnom postupku kome prethodi uklanjanje mekih naslaga, a potom se u obliku gela, fluor nanosi na prednje, ali i na grizne površine zuba deteta. Nakon intervencije, savetuje se izbegavanje hrane i pića 30-45 minuta.

Šta predstavlja zalivanje fisura?

Na griznim površinama, kako mlečnih, tako i stalnih kutnjaka, nalaze se fisure odnosno useci koji predstavljaju mesta za zadržavanje hrane, pa je mogućnost nastanka karijesa sasvim izvesna. Zalivanjem fisura taj rizik se znatno smanjuje, a s obzirom na to da se radi o apsolutno sigurnoj i bezbolnoj metodi, može poslužiti kao idealna prilika roditeljima da svoje dete motivišu za saradnju sa izabranim stomatologom kome su poklonili poverenje. Od izuzetnog je značaja brigu o oralnom zdravlju prepustiti stručnjacima, a naš tim stoji vam na raspolaganju svojim informativno-edukativnim pristupom, visokim profesionalizmom i dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom.

Cenovnik tretmana Pogledajte cene naših tretmana Pozovite nas Zakažite svoj tretman

UVEK DOSTUPNI ZA
SVA VAŠA PITANJA

Ako imate pitanje ili vam je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili online obrasca, a naš tim će vam sa zadovoljstvom odgovoriti u što kraćem roku.

KONTAKT PODACI

E-mail: info@estera.rs
Mobilni: +381 66 378 372
Mobilni: +381 66 EST ERA

Ili popunite online kontakt formu

Kontakt forma
Da li znate šta je za “Esteru” najveći uspeh? Vaš osmeh!

Radno vreme

Od ponedeljka do petka
12:00 – 20:00

Lokacija

ESTERA
Bokeljska 7 – Sprat 2, stan 4,
Beograd-Vračar

Lokacija na Google mapi