Mentalno zdravlje u doba korone

O ličnoj higijeni koja u doba pandemije virusa COVID -19 treba da bude pojačana i da podrazumeva redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, dezinfekciju te nošenje rukavica i zaštitnih maski, mnogo se govorilo i isticalo kao najznačajnija karika u prvoj liniji borbe protiv ovog nevidljivog neprijatelja.

Iskreno verujemo da pored ovih saveta, poštujete i pravilo održavanja socijalne distance, izbegavate okupljanja i brinete o svom fizičkom zdravlju štiteći i zdravlje drugih svojim disciplinovanim i odgovornim postupanjem. Međutim, kako da u ovim kriznim momentima sačuvamo mentalno zdravlje? Ako osećate strah, uznemirenost, zbunjenost, očaj – prihvatite takve emocije kao normalne s obzirom na okolnosti. Ono što je najvažnije jeste da pronađemo svoj model funkcionisanja u ovakvim uslovima i adaptiramo se na njega. U kojoj meri ćemo u tome biti uspešni zavisi od kapaciteta naše ličnosti, duhovnog razvoja, fleksibilnosti, dosadašnjeg rada na sebi i ličnom prosperitetu, okruženja u kome boravimo i kvaliteta odnosa koje smo kreirali u našem mikrokosmosu. Nekim ljudima više odgovara osama, čitanje omiljenih knjiga, gledanje starih filmova. Drugi će puno vremena provoditi na društvenim mrežama koje tek sada ostvaruju prvobitnu ulogu – povezivanje sa prijateljima i dragim ljudima, razmenu iskustava o boravku u izolaciji i dovijanju na razne načine kako da odgovorimo svim izazovima uz dozu humora i smeha. Ima i onih koji video – pozivima pružaju podršku starijim roditeljima i rođacima, koristeći dostignuća najnovijih tehnologija za ostvarivanje kakve takve bliskosti. Mnogi roditelji koji rade od kuće, zajedno sa svojom decom prate online nastavu, proveravaju domaće zadatke dok pripremaju ručak, šalju izveštaje o rezultatima svog rada, a deca ih pozivaju na igranje društvene igre za koju se u normalnim okolnostima često nije imalo vremena. Pomišljanje na izlazak iz izolacije takođe može uneti stres – kako, kada, kojim tempom krenuti dalje i imamo li snage za sve što nas očekuje? Sasvim je jasno da posle pandemije ništa neće biti isto. Stari obrasci ponašanja i funkcionisanja biće zamenjeni novim, što je na neki način dobro i korisno. Od nas će zahtevati kreativnost, adaptabilnost, stabilnost – sve ono što u toku izolacije treba da ojačamo kako bismo sačuvali emocionalno zdravlje i mentalnu ravnotežu. Velike krize kao što je ova, donose i značajne promene. Možda ćete sada više ceniti sve ono čemu niste pridavali pažnju, moguće je da će se krug ljudi kojima ste bili okruženi suziti zato što ste u međuvremenu shvatili da vam neki odnosi ne donose radost ili pak već jednom naučite da kažete NE ljudima i stvarima koji vam oduzimaju energiju, vreme i deo bića. Sa verom da ćemo zajedničkim snagama prevazići ovu pošast na globalnom nivou, želimo vam dobro zdravlje, a o nezi, lepoti i blistavom osmehu brinućemo kada za to dođe pravi trenutak.

Cenovnik tretmana Pogledajte cene naših tretmana Pozovite nas Zakažite svoj tretman

UVEK DOSTUPNI ZA
SVA VAŠA PITANJA

Ako imate pitanje ili vam je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili online obrasca, a naš tim će vam sa zadovoljstvom odgovoriti u što kraćem roku.

KONTAKT PODACI

E-mail: info@estera.rs
Mobilni: +381 66 378 372
Mobilni: +381 66 EST ERA

Ili popunite online kontakt formu

Kontakt forma
Da li znate šta je za “Esteru” najveći uspeh? Vaš osmeh!

Radno vreme

Od ponedeljka do petka
12:00 – 20:00

Lokacija

ESTERA
Bokeljska 7 – Sprat 2, stan 4,
Beograd-Vračar

Lokacija na Google mapi