Oksidativni stres i starenje

Šta bi se dogodilo sa jabukom ukoliko bismo je ostavili nekoliko dana na suncu? Njena kora bi postala tamna i smežurana, te bi se  vrlo brzo osušila. Isto to se dešava i sa našom kožom. Naime, procesom oksidacije koji nastaje kada proizvodnja slobodnih radikala nadvlada sposobnost organizma da ih neutralizuje, dolazi do promena u koži i prvih znaka starenja. Kada ćelije koriste glukozu kako bi obezbedile energiju, dok se telo oslobađa toksina i bori protiv upala – tada se zapravo odigarava oksidacija.  Onog trenutka kada broj slobodnih radikala pređe sposobnost organizma da se regeneriše, tada se javlja  oksidativni stres. Zato, ako osećate zamor, nervozu i skloni ste čestim infekcijama, vreme je da uđete u borbu protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za prevremeno starenje.

Niz izvedenih studija merenjem različitih faktora, od samog oštećenja u koži do vidljivih promena na njoj, pokazalo je da topikalna primena antioksidanasa zaista pomaže u usporavanju starenja kože. Kako biste se efikasno borili protiv slobodnih radikala koji nastaju sagorevanjem, savetuje se zdrava ishrana bazirana na namirnicama  poput bobičastog voća, zelenog i naradžastog povrća, dok aditive možete zameniti origanom, nanom, mirođijom, kurkumom, cimetom ili đumbirom. Antioksidansi su molekuli koji sprečavaju oksidaciju drugih molekula. Budući da slobodni radikali oštećuju ćelijsku strukturu, antioksidansi sprečavaju te reakcije tako što sami oksidišu. Njihova moć ogleda se u prevenciji starenja, popravljanju kvaliteta kože, održavanju vitalnosti, produžetku životnog veka. Zato je važno da u svoj jelovnik uvrstite borovnice, kupine, brusnice, godži bobice, koštunjavo voće, crveni pasulj, zeleno i naradžasto povrće. Čak se i čokolada preporučuje, ali isključivo crna koja je bogata kakaom. Izbegavajte beli šećer i brašno, ali i prerađenu hranu, cigarete i  alkohol.

Uživajte u šolji zelenog čaja dok se opuštate uz omiljenu knjigu ili laganu muziku.  Oslobodite se stresa kroz meditaciju, fizičku aktivnost ili šetnju. U svojoj nezi koristite anti-age preparate koji  u sebi sadrže  vitamin C, vitamin E i kofein.

UVEK DOSTUPNI ZA
SVA VAŠA PITANJA

Ako imate pitanje ili vam je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili online obrasca, a naš tim će vam sa zadovoljstvom odgovoriti u što kraćem roku.

KONTAKT PODACI

E-mail: info@estera.rs
Mobilni: +381 66 378 372
Mobilni: +381 66 EST ERA

Ili popunite online kontakt formu

Kontakt forma
Da li znate šta je za “Esteru” najveći uspeh? Vaš osmeh!

Radno vreme

Od ponedeljka do petka
12:00 – 20:00

Lokacija

ESTERA
Bokeljska 7 – sprat 5, stan 29,
Beograd-Vračar

Lokacija na Google mapi