Vitamin D i sunce u službi zdravlja tokom izolacije

Iako nam podaci svetskih istraživanja govore da preko 70% populacije na globalnom nivou pati od nedostatka vitamina D i da je ta činjenica gotovo prihvatljiva kao takva i ne previše zabrinjavajuća, ne možemo a da se ne pitamo zašto se ovom problemu ne prilazi ozbiljnije.

Vitamin D je potreban organizmu kako bi apsorbovajući kalcijum pospešio rast kostiju , a pomaže i u regulisanju imunološkog i nervno – mišićnog sistema, te igra veoma značajnu ulogu u životnom ciklusu ljudskih ćelija. Naše telo ima sposobnost da ga proizvodi isključivo nakon izlaganja suncu, što znači da se tokom oblačnog vremena, u senci, tami i boravkom u zatvorenom prostoru, značajno smanjuje njegova količina. Vitamin D je izuzetno bitan u borbi protiv bakterija i virusa i bilo bi idealno kada bismo što više vremena mogli da budemo na otvorenom, ali to je tokom izolacije upitno. Doktori ističu da je šetnja na suncu u trajanju od 10 do 15 minuta, 2 do 3 puta nedeljno, sasvim dovoljna da se ovaj vitamin proizvede.

U ovim okolnostima to može ipak biti izvodljivo, a posebno je važno naglasiti da ukoliko osećate umor, nesanicu i nervozu, moguće je da imate nedostatak ovog vitamina koji može dovesti do depresije jer ima snažan uticaj na hormone koji određuju naše raspoloženje. Otvorite prozore, izađite na terasu, prošetajte na kratko i omogućite svom telu da funkcioniše kako treba. U konsultaciji sa doktorom ili farmaceutom, opredelite se i za suplemente, zašto da ne? Unesite u svoju ishranu morske plodove, skušu, tunjevinu, riblje ulje, mleko, punomasne mlečne proizvode, goveđu čigericu, pečurke, a posebno se osvežite sokom od pomorandže koji je pun vitamina D. Uskoro će se sva naša ograničenja koja su nas štitila od mogućnosti da se zarazimo virusom COVID -19 ukloniti. Sigurno ćemo više ceniti sunce, bližnje, slobodu kretanja, prirodu, druženje, samo naše vreme. Vratićemo se jednostavnosti življenja koja se do sad podrazumevala, ali podučeni iskustvom da se to može promeniti, sasvim sigurno će se i naša svest promeniti. I to je ono što je najvažnije.

Cenovnik tretmana Pogledajte cene naših tretmana Pozovite nas Zakažite svoj tretman

UVEK DOSTUPNI ZA
SVA VAŠA PITANJA

Ako imate pitanje ili vam je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili online obrasca, a naš tim će vam sa zadovoljstvom odgovoriti u što kraćem roku.

KONTAKT PODACI

E-mail: info@estera.rs
Mobilni: +381 66 378 372
Mobilni: +381 66 EST ERA

Ili popunite online kontakt formu

Kontakt forma
Da li znate šta je za “Esteru” najveći uspeh? Vaš osmeh!

Radno vreme

Od ponedeljka do petka
12:00 – 20:00

Lokacija

ESTERA
Bokeljska 7 – Sprat 2, stan 4,
Beograd-Vračar

Lokacija na Google mapi