Kako da ojačate imunitet u vreme pandemije?

Dok nas stručnjaci svojom ekspertizom sa epidemiološkog aspekta svakodnevno savetuju kako da preveniramo razvoj virusa COVID – 19, postoji nešto što možemo, pored pridržavanja strogih mera zaštite, da učinimo dodatno, a to je zdrava ishrana koja će ojačati naš imunitet i pružiti telu sve što mu je neophodno.

U prvoj liniji odbrane od virusa jesu limun i limeta koji obiluju vitaminom C i antioksidansima, a neosporno je i to što doprinose alkalizaciji i detoksikaciji čitavog organizma. Ne zaboravite ni na pomorandže, grejpfrut, ananas i kivi koji su takođe bogati vitaminom C, a možete ih kombinovati i sa određenim povrćem za ukusne smutije i zdrave napitke koji će vas okrepiti i pružiti snagu u ovim trenucima kada vam je najpotrebnija. Kako su nam socijalna distanca, preporuke da ostanemo kod kuće i smanjimo kontakte sa drugim ljudima u ovoj situaciji od ultimativnog značaja, slobodno možemo uvrstiti u svoj jelovnik beli i crni luk bez bojazni da ćemo se naći u neprijatnoj poziciji zbog jakog zadaha, budući da luk deluje protiv virusa, bakterija, povećava odbrambeni potencijal organizma i ima protivupalno dejstvo. U spanaću, bundevi, šargarepi i kelju ima dosta karotena koji osnažuje imuni sistem, dok se cink kao oligoelement značajan za stvaranje antitela može naći u žitaricama, lososu, piletini i morskim plodovima.

S obzirom na to da nam je ograničen boravak na otvorenom usled pandemije, nedostatak vitamina D koji dobijamo zahvaljujući sunčevim zracima, u ovoj vanrednoj situaciji možemo nadoknaditi jajima, mlekom i mlečnim proizvodima, pečurkama, ribom, svinjetinom i žitaricama. Vitamin D nas čini raspoloženim, veselim, optimističnim, a to nam je u novonastalim okolnostima, složićete se, veoma važno. Zato, dok ne budemo u prilici da udahnemo duh proleća punim plućima, poslužimo se zdravim namirnicama kojima ćemo ojačati ne samo imunitet, nego i snagu volje. Dobra hidratacija, lagana fizička aktivnost, kvalitetan san, čitanje opuštajuće literature, meditacija, gledanje omiljenih filmova, druženje sa najmilijima i briga o sopstvenom i zdravlju drugih ljudi, učiniće da stvorimo korisne navike koje bi trebalo da primenjujemo i nakon epidemije virusa COVID -19, jer sasvim je sigurno da ćemo se nakon svega što nam se mesecima događa, okrenuti malim stvarima koje su zbog spiska velikih, ali možda ne tako bitnih obaveza, dugo čekale da im se posvetimo.

Cenovnik tretmana Pogledajte cene naših tretmana Pozovite nas Zakažite svoj tretman

UVEK DOSTUPNI ZA
SVA VAŠA PITANJA

Ako imate pitanje ili vam je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili online obrasca, a naš tim će vam sa zadovoljstvom odgovoriti u što kraćem roku.

KONTAKT PODACI

E-mail: info@estera.rs
Mobilni: +381 66 378 372
Mobilni: +381 66 EST ERA

Ili popunite online kontakt formu

Kontakt forma
Da li znate šta je za “Esteru” najveći uspeh? Vaš osmeh!

Radno vreme

Od ponedeljka do petka
12:00 – 20:00

Lokacija

ESTERA
Bokeljska 7 – Sprat 2, stan 4,
Beograd-Vračar

Lokacija na Google mapi