Svetski dan prava deteta

Svakoga dana treba da se podsetimo značaja poštovanja prava deteta, a povodom njegovog svetskog obeležavanja kojim se insistira na međusobnoj interakciji i dobrobiti dece širom planete, treba napomenuti obaveznu zdravstvenu zaštitu, sigurnost i dodatnu podršku u svemu. Naš tim je tu da roditeljima ukaže na važnost održavanja oralne higijene od najranijih dana budući da oni imaju najveći uticaj na svoju decu.

Prvi pregled kod stomatologa veoma je bitan ne samo sa aspekta savladavanja pravilne tehnike pranja zuba, već stvaranja odnosa poverenja na relaciji doktor – dete.

Održavanje oralne higijene beba treba da otpočne relativno rano, još pre nicanja svih mlečnih zuba. U periodu novorođenčadi do 6. meseca, deca još uvek nemaju mlečne zube, tako da je za početak sasvim dovoljno redovno čišćenje usne duplje gazom natopljenom rastvorom sode bikarbone ili fiziološkim rastvorom. Nakon 6. meseca obično niču mlečni zubi, a primarna denticija bi trebalo da bude kompletno formirana do navršene treće godine života.

Jedna od najvećih “boljki” deteta je samo nicanje koje se neretko manifestuje bolovima i povišenom telesnom temperaturom. Bolna mesta mogu se tretirati specijalnim gelovima i tečnostima ili pak gumenim cuclama. Ovaj period je idealan za prvu posetu stomatologu koji će bez bilo kakve intervencije edukovati dete kroz igru i šalu.

Koliko će mlečni zubi poslužiti u velikoj meri zavisi od dece, ali i roditelja. Adekvatnom higijenom, pravilnom ishranom bez puno slatkiša i obaveznim kontrolama smanjuje se rizik za nastanak karijesa. Cilj u ovom periodu jeste sprečiti nastanak cirkularnog karijesa ili ispadanje mlečnog zuba koji dovodi do poremećaja položaja stalnih zuba.

U toku školskog uzrasta, dolazi vreme za smenu zuba i nicanje stalne denticije. U ovom periodu od izuzetnog značaja jeste ukazivanje na važnost preventivno-profilaktičkih mera. Po završetku nicanja stalnih kutnjaka, zalivanje fisura i fluorisanje zuba na prvom su mestu.

Dragi roditelji, ukoliko primetite nešto raniji rast mlečnih zuba u 3. mesecu ili ako na prvi zubić svog deteta budete čekali i do prvog rođendana, nemojte se uplašiti. Svaka beba je posebna, sa specifičnim tempom rasta i razvoja. Na vama je da pratite ritam svog deteta i omogućite mu ljubav, pažnju i negu u svakom smislu te reči.

Cenovnik tretmana Pogledajte cene naših tretmana Pozovite nas Zakažite svoj tretman

UVEK DOSTUPNI ZA
SVA VAŠA PITANJA

Ako imate pitanje ili vam je potreban savet, slobodno nas kontaktirajte putem telefona, email-a ili online obrasca, a naš tim će vam sa zadovoljstvom odgovoriti u što kraćem roku.

KONTAKT PODACI

E-mail: info@estera.rs
Mobilni: +381 66 378 372
Mobilni: +381 66 EST ERA

Ili popunite online kontakt formu

Kontakt forma
Da li znate šta je za “Esteru” najveći uspeh? Vaš osmeh!

Radno vreme

Od ponedeljka do petka
12:00 – 20:00

Lokacija

ESTERA
Bokeljska 7 – Sprat 2, stan 4,
Beograd-Vračar

Lokacija na Google mapi